29 de novembre del 2009

MUSEU DE LA CIÈNCIA I LA TÈNCNICA ( TERRASSA)

L'ultima activitat de la setmana extraodinària va ser anar a alguna activitat educativa, jo vaig anar al museu de la ciència i la tècnica de Terrassa. vaig demanar informació sobre les activitats educatives i vaig estar observan el museu, on vaig trobar moltes activitats creatives i pràctiques sobre el funcionament de l'indústria tèxtil.
Ens van donar un folletó , a mi i a la Karen Luna, ja que vam assitir juntes al museu, amb totes les activitats i les he pogut copiar aqui. també surten a la pàgina weeb del museu de la cinència i la tèncnica. Aquí us deixo l'enllaç

http://www.mnactec.cat/


La seu central del mNACTEC està ubicada a Terrassa, en una fàbrica tèxtil d'estil modernista creada per l'arquitecte Lluís Muncunil una de les figures clau de l’arquitectura modernista catalana.
El mNACTEC ofereix un contingut excepcional d'exposicions permanets i temporals.


Oferta educativa: educació primària


Gràcies al Sol

La terrassa del Sol Visita teatralitzada a model de taller, a l’aire lliure, a l’exposició interactiva La terrassa del Sol. Mitjançant dos personatges teatrals que representen l’absència i la presència de la llum, els nens i les nenes descobreixen tots els colors i les seves propietats fins a crear l’arc de Sant Martí. L’activitat inclou la visita a La terrassa del Sol. En cas de pluja es prepararà una alternativa.

Descobrim els transports

El Transport i motos Montesa Visita-taller a l’espai dedicat als infants de 3 a 7 anys. A través de jocs de simulació, els més petits treballaran els concetes de lateralitat i d’orientació en l’espai, les normes bàsiques de circulació i els mitjans de transport. S’observarà la Maqueta Ferroviària i algun vehicle de l’exposició El Transport.


El carilló

El Carilló Visita-taller en la que s’explica la història del carilló . La manipulació de diverses campanes de petit format permet entendre el funcionament del gran carilló. VAN DIRIGIDES A CICLE INICIAL.



Invents de la història

Visita guiada a l’exposició Homo Faber en la que es realitza un recorregut per la història de l’home que fabrica, des de la prehistòria fins a la industrialització, per identificar els moments clau de la història.

Descobrir els invents

Ampliació dels invents de la història

La Fàbrica Tèxtil

La Fàbrica Tèxtil Visita guiada a l’exposició que inclou un recorregut global per la totalitat dels 12 àmbits de l’exposició permanent.

Descobrir els invents

L’exposició Homo Faber. Mitjançant un joc participatiu i amb l’ajuda de personatges rellevants de la història de la ciència, l’alumnat podrà descobrir els invents més importants dels nostres dies.

La Fàbrica Tèxtil

La Fàbrica Tèxtil Visita guiada a l’exposició que inclou un recorregut global per la totalitat dels 12 àmbits de l’exposició permanent: el Vapor + el Tèxtil.

Un passeig per la fàbrica

La Fàbrica Tèxtil Visita teatralitzada. Els alumnes aprenen aspectes tècnics del procés de la llana i descobreixen com vivien els obrers a començament de segle XX, tot posant-se en la pell d’un nen o nena d’aquella època, essent els protagonistes de la història que es narra.

Energia

Exposició sobre l’energia, motor imprescindible de la industrialització que permet comprendre la importància de la utilització de les fonts d’energia al llarg del temps.

L’energia i la vida quotidiana

Enérgeia Visita temàtica per a conèixer la utilització de l’energia en les activitats diàries i com ha variat la font d’energia al llarg del temps.

L’energia de l’aigua

Visita temàtica per a conèixer i valorar l’energia de l’aigua en moviment com una de les fonts energètiques més importants a Catalunya i la seva incidència social.

L’energia al Planeta

Visita temàtica per a conèixer la formació de l’univers; què és l’energia i les diverses formes i maneres de percebre-la. L’energia que ve del Sol: les radiacions electromagnètiques i els seus efectes sobre la Terra. Analitzar la vida al Planeta i la utilització que fa l’home de l’energia.

La vida com a motor

Visita teatralitzada a mode de taller en la qual els alumnes, mit- jançant un joc interactiu conduït per un personatge teatral, experimentaran els processos de producció dels combus-tibles fòssils.

Com sóc jo?

El racó del cos humà Visita guiada en la que es desenvoluparan jocs on els nens i les nenes podran posar a prova les experiències amb el cos humà. Visita conduïda amb diferents interactius i jocs participatius, on els nens i nenes intentaran trobar la resposta a les preguntes per conèixer millor el cos humà, com: som simètrics? Com arriben els aliments a les cèl·lules? Com s’ho fan els ossos per créixer?

Calidoscopis

Visita lliure complementària a les altres visites. Els alumnes passaran moments irrepetibles i tindran una successió ràpida de sensacions. Aquestes 13 exposicions van dirigida tant a cicle inicial, cicle mitjà com cicle superior

El transport al llarg del temps

El Transport i motos Montesa Visita guiada per conèixer l’evolució i millora del transport des dels seus inicis fins a l’actualitat. Els alumnes coneixeran la rèplica del primer avió que es va enlairar o un dels primers cotxes de vapor, o cotxes que funcionen amb energies renovables o veure com eren les benzineres de principis de segle o la col·lecció de motos Montesa.

Gas i petroli: l’energia dels fòssils

Visita temàtica on s’explica l’ús de les energies fòssils, des del gas ciutat, fins el petroli i el gas natural. Els combustibles fòssils tenen en comú que són substàncies formades a par- tir de restes de plantes, animals i microorganismes enterrats durant molt de temps. Durant la visita treballarem l’origen i formació dels recursos energètics d’origen fòssil, la seva extracció, l’aprofitament i les tecnologies derivades. També farem una reflexió de la seva relació amb el canvi climàtic, del futur i de les perspectives d’ús.

L’energia en la vida quotidiana

Enérgeia Visita didàctica que inclou un recorregut per l’exposició Enér geia amb monitor. Es visitaran punts concrets de l’exposició: la pastera, el molí fariner o la botiga de l’electricitat, on es treballaran les diferents fonts d’energia, l’aplicació i el seu funcionament.

L’energia al Planeta

Visita didàctica a l’espai de l’Energia al Planeta. Disposa de fitxes didàctiques per oferir al professorat un material útil per treballar els diferents conceptes a l’aula. En la visita es treballen els conceptes d’energia, què és i com es manifesta, així com les lleis de la termodinàmica, l’energia de les radiacions solars, les radiacions i el planeta terra, la vida a la terra i, finalment les relacions entre l’home i l’energia.

Tot és química

Tot és química Visita guiada que mostra la diversitat i versatilitat de comportament dels elements químics. Després dins la pròpia essència de la química s’explica que els elements i els compostos químics són la base dels productes que s’obtenen en la indústria.

La Façana Fotovoltaica del mNACTEC

Visita temàtica que es combina amb un recorregut per l’àm-bit de L’Energia al Planeta, de l’exposició permanent Enér- geia. Els alumnes podran conèixer les diferents transforma-cions de l’energia, així com l’energia que ens arriba del Sol.

L’electricitat

Façana Fotovoltaica i energia solar Visita temàtica a la Façana Fotovoltaica del mNACTEC que es combina amb un recorregut per l’àmbit de l’Electricitat de l’exposició permanent Enérgeia. Els alumnes podran conèixer diferents fonts de generació d’electricitat i veure les diferents experiències d’alta tensió en les demostracions a la Gàbia de Faraday.

El vehicle solar Despertaferro

Després de fer la visita a la Façana Foto-voltaica s’entra a visitar el vehicle solar Despertaferro, situat a l’exposició permanent El Transport.

Aquestes nou exposicons van dirigides tant a cicle mitjà com superior

Mujeres Matemáticas

Mujeres Matemáticas i Dones de Ciència Visita guiada a l’exposició temporal on es posarà a prova la capacitat de resoldre diferents jocs matemàtics, jocs de lògica, combinació i probabilitat. A més, es faran activitats de càlcul, geometria plana i jocs de paraules.

Una història dels invents

Homo Faber Visita didàctica que segueix un recorregut amb monitor per l’exposició on es treballaran els principals invents i revolucions tecnològiques en el decurs de la història.

Endisa’t en la química

Tot és química Visita teatralitzada i demostració. El grup es veurà sorprès per un personatge teatral històric que ens farà conèixer la part més humana de la ciència, tot explicant la seva obra i les aportacions al món de la química. Els alumnes podran presenciar una «desnaturalització de proteïnes a la francesa», amb l’objectiu de descobrir que la cuina és química. L’activitat inclou la visita a l’exposició Tot és química.

Aquestes tres últimes exposicions van dirigides exclusivament a cicle superior


Fem d’investigadors

Taller que utilitza el mètode hipotètic deductiu; els alumnes prac-ticaran una manera d’utilitzar el mètode científic per tal d’obtenir una sèrie de conclusions a partir de les fonts primàries, objectes de l’exposició, documents i/o plafons expositius.

Investiga com treballaven els obrers i les obreres del tèxtil

Taller que consisteix en identificar i analitzar diferents tipus de fonts històriques, incidint especialment en les fonts escri- tes, per interpretar les condicions de treball al món tèxtil, i contrastar amb les fonts orals enregistrades dels antics treballadors i treballadores del Vapor Aymerich, Amat i Jover. A l’acabar es visitarà l’exposició La Fàbrica Tèxtil per co- nèixer el procés de fabricació d’un teixit de llana, i per veure les demostracions de màquines tèxtils que posen en funcionament personal especialitzat.

El museu també ofereix visites virtuals com:

Mira’t la ràdio. L’evolució dels aparells de ràdio de l’exposició temporal «Mira’t la ràdio. 80 anys de disseny i tècnica de receptors»
El color dels records. L’evolució de la càmera fotogràfica de l’exposició temporal «El color dels records. Càmeres fotogràfiques en el temps»


Una altra activitat complementària que ofereix el museu tant per educació primària com secundària és la deVisita al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac + mNACTEC
També és realitzen tallers més manuals.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada